za ljubitelje i odgajivače
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

za ljubitelje i odgajivače


 
PrijemPrijem  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

 

 Sve o buvama i krpeljima

Ići dole 
AutorPoruka
Piccolo Magnifico
Administrator foruma
Administrator foruma
Piccolo Magnifico

Broj poruka : 481
Datum upisa : 15.11.2010
Godina : 36
Lokacija : Beograd

Sve o buvama i krpeljima Empty
PočaljiNaslov: Sve o buvama i krpeljima   Sve o buvama i krpeljima Empty23rd Novembar 2010, 12:30 pm

Najčešći ektoparaziti pasa širom sveta su buve i krpelji.Za naše područje su najznačajnije mačija buva(Ctenocephalides felis) koja je endemična za pse ,pseća buva(C.canis),ljudska buva(Pulex irritans)koja se povremeno nadje na psima ,kao i krpelji iz familije Ixodidae. Osim ovih infestacija,značajni su šugarci (Sarcoptes spp.,Otodectes spp.,Notoedres,Demodex canis),pavaši(Trichodectes canis),vaši(Linognathus setosus),”šetajuća perut”(Cheyletiella spp.)...

O buvama

Buve su insekti braon do crne boje bez krila,velicine od 1 do 5mm.Odrasle buve žive u krznu životinja I hrane se krvlju domaćina.Razvojni stadijumi buve su:jaje,larva,lutka i adult.Odrasle buve polažu jaja na krznu domaćina,ali ona u najvećem broju otpadnu sa krzna i dospeju u okruženju.Iz jaja se za 2-7 dana izlegu bele,segmentisane larve koje se hrane drugim larvama,ostacima oklopa jaja i izmetom odraslih buva.Borave na mestima dobro skrivenim od sunčeve svetlosti,pošto je svetlost inhibitor razvoja larve.Iz larve se razvija lutka,a iz lutke mlada buva,koja napušta vlažno i mračno mesto u kome se razvijala u potrazi za novim domaćinom i izvorom hrane.Čim nadje odgovarajućeg domaćina uzima svoj prvi obrok i već nakon 24h ženka buve polaže nova jaja.Ukoliko ne nadje izvor hrane mlada buva ugine za nekoliko dana do 2 nedelje.

Žasto je važno zaštititi vašeg ljubimca od buva?

Osim što izazivaju pruritične kožne bolesti iprimoravaju vašeg ljubica da većinu dana provede češući se, buve sisaju krv i česti su uzročnik kožnih alergijskih oboljenja.Osim toga one su prelazni domaćini za pseću pantljičaru Dipylidium caninum.Dokazano je da su buve prenosnici velikog broj uzrocnika bolesti virusa,bakterija i protozoa.
Kada štitite vašeg ljubimca od infestacije buvama indirektno štitite vas i ostale ukućane.

Šta je alergija na buve?

Alergijski dermatitis (flea allergic dermatitis-FAD) uzrokovan ujedom buve je jedan od najčešćih dermatoloskih problema zbog kojih nam se vlasnici obraćaju.
Kada odrasla buva ujede životinju ona ubrizgava pljuvačku na mestu ujeda,koja je potencijalni alergen i kod osetljivih-senzibilisanih jedinki izaziva jaku imunološku reakciju.Ova alergija dalje može biti komplikovana infekcijom dermatitisom.

Kako štititi pse od buva?

Samo konstantna zaštita tokom cele godine daje željene rezultate.Ne dozvolite da povremeno vaš ljubimac ostane bez zaštite,jer je problem daleko komplikovanije rešiti kada se buve “uvuku” u okruženje u kome borave psi (ležišta,prostirke,tepihe,nameštaj).Tri osnova koraka programa zaštite protiv buva su:
1.eliminacija buva sa životinje
2.eliminacija buva i razvojnih stadijuma buve iz okruženja
3.sprečavanje reinfestacije
Na tržištu je veliki broj preparata za zaštitu protiv buva,kao što su praškovi,rastvori,šamponi,sprejevi,spot on ampule,ogrlice.Kako biste odabrali pravo sredstvo koje odgovara vrsti I starosti vašeg ljubimca najbolje je da potražite savet veterinara. Takodje, pri upotrebi nekog od tih preparata obavezno čitajte priloženo uputstvo.

Sve o buvama i krpeljima W7yeeo

O krpeljima

Krpelji su golim okom vidljivi ektoparaziti,mužjaci i gladne ženke su veličine 3-6mm,a kada se ženka krpelja nasisa krvi dostiže veličinu do 15mm.Borave na životinji tokom hranjena,koje traje nekoliko dana,a zatim napuštaju domaćina.Bez domaćina mogu da prežive mesecima,a neke vrste do dve godine.Krpelji iz familije Ixodidae prolaze kroz četiri razvojna stadijuma:jaje,larva,nimfa I adult.Oplodjene se obavlja na domaćinu,nakon čega mužjak spadne na tlo i ugine dok ženka napusta domaćina I traži odgovarajuće mesto ma tlu da polaži jaja.Nakon polaganja jaja ženka ugine.Larve i lutke se hrane krvlju raznih vrsta životinja(ptica,glodara,hladnokrvnih životinja I dr.) u zavisnosti od vrste krpelja,dok odrasli uglavnom napadaju domaće I divlje sisare.

Zašto je važno zaštititi vašeg ljubimca od krpelja?

Krpelji mogu prouzrokovati toksikozu,hipersenzitivnost,paralizu I anemiju. Prenosnici su uzročnika mnogih bolesti-virusa,rikecia,bakterija,gljivica,protozoa i helminata.Na našem području najčešća oboljenja pasa koja prenose krpelji su Babezioza i Erlihioza.Oba oboljena dovode do ozbiljne kliničke slike,a u nelečenim slučajevima do uginuca.Krpelji su vektori Lajmske bolesti.

Zaštita od krpelja

Redovna upotreba farmakoloških preparata(ogrlica,spot on ampula,sprejevi) koji sadrže akaricid je najbolja preventiva protiv krpelja i bolesti koje krpelji prenose .
Rastvori,praškovi,šamponi kratkotrajnog dejstva nisu dovoljno efikasna zastita.

Šta uraditi kada uočite krpelja na vašem ljubimcu?

Nikako nemojte gnječiti ili čupati krpelja naglim trzajem jer to za posledicu može imati zaostajanje glave i usnog aparata u koži .Na tom mestu se kasnije može razviti infekcija i/ili granuloma.Za odstranjivane krpelja iz kože koristi se forceps ili posebno dizajnirani instrumenti.
Poželjno je da veterinar uradi klinički pregled životinje,kako bi procenio da li su prisutni i simptomi neke od bolesti koje prenose krpelji I da li postoji potreba za analizom krvi,urina I terapijom.
Sve o buvama i krpeljima 23ubspe Sve o buvama i krpeljima 2kphcw
Nazad na vrh Ići dole
http://piccolomagnifico.weebly.com
Padre
Početnik
Početnik
Padre

Broj poruka : 73
Datum upisa : 18.11.2010
Godina : 49
Lokacija : Beograd

Sve o buvama i krpeljima Empty
PočaljiNaslov: Re: Sve o buvama i krpeljima   Sve o buvama i krpeljima Empty17th April 2011, 4:59 pm

Da li neko ima iskustva s medaljonima Catandog protiv gamadi (da ne kazem buva i krpelja) ?
Nazad na vrh Ići dole
 
Sve o buvama i krpeljima
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
za ljubitelje i odgajivače :: Veterinarski kutak :: Zdravlje pasa-
Skoči na: