za ljubitelje i odgajivače


 
PrijemPrijem  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Priprema za štenjenje i briga o leglu i kuji

Ići dole 
AutorPoruka
Siniša
Početnik
Početnik
avatar

Broj poruka : 52
Datum upisa : 17.11.2010
Godina : 46
Lokacija : Bačka Palanka

PočaljiNaslov: Priprema za štenjenje i briga o leglu i kuji   17th Novembar 2010, 8:02 pm

Štenjenje

Dolazak potomstva na svet je prirodni događaj. U 90% slučajeva nema potrebe za bilo kakvom ljudskom intervencijom dok sa druge strane u 99% slučajeva uplitanje počinje pre nego što je zaista i neophodno. No ipak budite spremni i organizovani. Na vreme obavestite veterinara o obavljenom parenju. On će potvrditi da li je kuja skotna i pribeližiće sebi očekivani datum štenjenja. Prvo morate biti sigurni u datum parenja i oplodnje. Kuja prosečno nosi 63 dana (od 58 do 68 dana), mada ima i nekih drugih podataka gde razlika između kuja je posledica između datuma parenja i datuma kada je došlo do oplodnje (spermatozoidi mogu biti fertilno sposobni do 5 dana posle inseminacije!). Mada je to najvećem broju slučajeva bude oko 60-63-eg dana. Kujine stomak je spušten, sise su joj nabrekle a ponekad im na nedelju dana pre štenjenja možete istisnuti nekoliko kapi mleka. Nedelju-dve dana pred štenjenje namenite joj tiho i mirno mesto za štenjenje, upoznajte je sa njim i naučite je da je to sada njen krevet (ako to treba biti neko posebno mesto, na nekom posebnom ležaju). Savršeno mesto je tihi kutak, gde se ne čuju nikakvi zvukovi i posebno gde nepoznate osobe neće imati pristup. Imajte na umu da će te vi ili veterinar u određenom trenutku morati pristupiti kuji, zato vodite računa da je prostoru kojem se nalazi ležaj/kotilica pristupačan, čist i svetao. Nemojte se odlučivati za mesta kao što su stare šupe ili prostor ispod stepeništa. Najbolje bi bilo ukoliko kuji možete obezbediti kutiju tj. kotilicu za štenjenje. Kotilica bi trebala da bude dovoljno velika kako bi u nju mogla stati kuja (oružena u ležećem položaju) sa leglom koje može brojati i do dvanaestoro štenadi. Većina odgajivača vam može pokazati kotilicu sa ogradicom oko ruba koja sprečava da kuja legne na štenad i zgnječi ih. Neke kuje su nespretne i uzrujane (pogotovo ako je prvorodka ili ako je velika maza). Posteljina za kuju mora biti potrošna ili izmenljiva jer je štenjenje propraćeno sa dosta nereda. Najčešće osnovnu posteljinu za kotilicu predstavlja velika količina novinskog papira, pa stoga počnite to pripremati nekoliko nedelja ranije. Preko novina možete prebaciti komad pamučnog čaršava (iz neke stare posteljine) ili ćebe. Moj savet je da to bude nešto što se može lako prati i sušiti.

Takođe nekoliko dana pre štenjenja pripremite i kujicu. Operite dabude čista, pazite da se ne prehladi te joj očistite i dezifikujte bradavice. One se u trudnoći pa iz njih na površinu izlazi masnoća nešto nalik miteserima. To nakon kupanja možete očistiti vaticom ili blaznicom namočenom sa beby uljem ili Rivanolom. Ako je kuja duge dlake raščešljajte je i ošišajte suvišnu dlaku ako je potrebno. Većina kuja upozorava da stiže trenutak štenjenja tako što prestaju uzimati hranu (mada ovo nije generalno pravilo, neke kuje će jeste i tokom štenjenja ako im ponudite). Dve nedelja pre štenjenja počnite sa pripremama za radosni dan. Prvo počnite kuji meriti temperaturu svakih 12 sati, a poslednjih nekoliko dana temperaturu merite na svakih 4 sata. Pad telesne temperature je postupan, a vi će te primetiti dnevni temepraturni ciklus svoje kuje. Kod većine kuja temperatura će biti nešto niža ujutro, rašće do večeri a onda će opet pasti. Ako beležite te promene redovno, primeti će te je li određena varijacija normalna ili ukazuje na skori početak trudova.
Normalna telesna temperatura kod pas je od 38,5 do 39,2oC ali nemojte se iznenaditi ako vaša kuja ima temperaturu nižu od 37,8oC. Značajan pad, koji obično znači da će trudovi početi za 12 do 24 sata, ispod 37,2oC (što je normalna telesna temperatura kod ljudi), ponekad čak i 36,5oC uvek ukazuje na to da će se kuja ošteniti tokom narednih 24h.


Tri do pet dana pred štenjenje možete napraviti rentgenski ili UZ snimak da vidite koliko štenadi ima i koliko su veliki. Izbrojte glave i kičme. Zgodan trik: ako dobro vidite lopatice bedrene kosti - kuja će se ošteniti u roku od 5 dana. Ako vidite podkolenične i podlakične kosti – kuja će se šteniti u roku od 48h. Većinom se štenci mogu tačno izbrojati. Međutim, može vas zbuniti mrtvo, deformisano ili nepotpuno formirano štene. Budite pažljivi sa malim leglima i leglima od jednog šteneta. Takvi štenci izgledaju vrlo veliki na RTG snimku, jer imaju više mesta za protezanje u materici. Iako su takvi štenci često veliki, neretko je to optička varka a štenci se rađaju normalne veličine.

Hronologija prenatalnih observacija


Dijagnostička metoda Dani posle oplodnje Na koceptusu je moguće (kod srednjih rasa)
Ultrazvuk ( US ) 18 Embrionalnu vezikulu
22 Embrion
28 Otkucaje srca
30 – 35 Diferencijaciju glave i grudnog koša
43 Kičmene pršljenove
45 Početak mineralizacije kostiju (lobanje, kičmenog stuba i rebara)
47 Lobanju i rebra

Rentgen (RTG) 50 Skapulu, humerus i femur
54 Radius tibiu
56 Pelvis[/table]

RTG snimci skotne kuje:Jasna slika šteneta u materici:


Embrion star 30 dana, veličine je oko 2 centimetra ( nije veći od zrna grožđa ). Ovo je embrion psa na polovini trudnoće/skotnosti kuje.


Fetus psa star 60 dana, blizu donoščeta! Koža popuno prekrivena dlakom, nokti i jastučići šapa su prisutni.


Donošče šteneta u materici, pred rođenje!

Nekoliko dana pred štenjenje mnoge kuje počinju graditi gnjezdo/leglo, obično tamo gde je neprikladno. Sa puno ljubavi i strpljenja je pokušajte navesti na ležej/kotilicu koju ste joj pripremili. Mnoge kuje postaju vrlo uznemirene nekoliko sati pre samog štenjenja. Sve do trenutka kada se ošteni prvo štene, kućni ljubimac je po prirodi stvari naviknut na ljudsko društvo te će verovatno tražiti ljudsku pažnju, zato se svom psu obraćajte tihim i umiljatim glasom, mazite ih i bilo bi dobro laganim kružnim pokretima veoma nežno masirati kujin stomak.Pojaviće se i dahtanje. Kuje dahću stalno i neprekidno i ako vas to pomalo brine, ne brinite to je normalno. Pred štenjenje kuje su nervozne, mogu cviliti, kad legnu tresu se, znaju ponekad i povratiti ali sve to je sasvim normalno. Kod nekih kuja ova simptomi traju i do 2 do 3 dana pred štenjenje dok se kod nekih jave samo par sati pred štenjenje. Detaljnije možete pogledati ako pogledate kuji pod rep, stidnica (vulva) je uvećana, skoro kao što je to slučaj kod teranja, ali nije tvrda, već je meka i otečena a čak možete primetiti i sluzavi iscedak koji ne sme imati nikakav miris a može biti proziran, bličast ili sukrvast, nikako zelene boje!!! Kuja je i dalje uznemirene, ali je vi pokušajte smestiti na njeno mesto i budite uz nju. Ako je nemirna, odvedite je u šetnju možda joj se mokri ili bi imala stolicu jer ima jak pritisak na sve organe u karlici. Ako je čin štenjenja vrlo blizu ona će sve brzo obaviti i odmah htedi da se vrati na svoje mesto. Mesto gde se kuja šteni trebalo bi biti na sobnoj temperaturi (oko 22-25oC) dakle budite spremni da će te trebati grejati prostoriju no vodite računa i ne stavljajte je pored peći ili radijatora jer će joj biti pretoplo dok sa druge strane zbog štenaca temperatura ne sme biti niža od sobne. Za to je dobro imati pri ruci električnu grejalicu ili pak lampu sa prigušenim svetlom radi grejanja ali najverovatnije vam to neće biti potrebno jer, ako je sve u redu, kujaih greje svojim telom i mlekom koje sisaju.

Kad kuja počne šteniti prvo štene postaje nezainteresovana za ljude oko sebe i nastavlja rađati svoje potomke. Tada je i vi ostavite na miru no u svakom slučaju budite prisutni za slučaj da treba pomoć, drugačije je ostavite na miru ona zna šta treba i šta radi. Od trenutka kad se kuja počne napinjati pa dok ne ošteni prvo štene može proći nekoliko sati. Pod uslovom da se nastavlja naprezati, nema razloga za paniku. Rađanje između pojedinih štenadi je 30 do 60 minuta (normalno je do 4h). Možete staviti ruku na njem stomak i osetiti kako se mišići grče ( abdominalne kontrakcije sa kontrakcijama materice). Ovo stanje može trajati i do 4h ali ako kuja ima trudove a ništa ne izlazi a pritom vi vidite neku tamno zelenu tečnost omah zovite veterinara!!! Nešto se dogodilo i iz nekog razloga kuja ne može sama izgurati štene, treba joj pomoć! Prvi znak da štene stiže je pojava vodene kesice/vodenjaka. To je najprikladniji opis za fetalnu membranu, ona liči na malu kesicu sa vodom koja izlazi kroz vaginu. Nemojte je pokušavati ukloniti jer je njena funkcija da proširi porođajni kanal kako bi kroz njega moglo proći sledeće štene. Zatim se pojavljuje košuljica sa štenetom.

Početak štenjenja:

Štene može izaći na glavačke ili na rep. I jedno i drugo je uobičajeno mada se oko 65% štenadi rađa u prednjoj poziciji (na glavačke) a ako štene pojavi prvo repom to znači da se radi o rođenju naopako ili ti u zadnjoj poziciji. Nakon što ga primetite prvi put, prvom štenetu može biti potrebno neko vreme da se rodi a često može izgledati kao da je ponovo nestalo porođajnom kanalu. To je sve normalno i nema mesta panici.

Vidljiv izlazak šteneta u posteljici/ovojnici

Treba se zabrinuti ako se štene očito zaglavi i ne pomera se ni napred ni nazad, uprkos stalnom neprezanju (kontrakcijama) ili ako vam se čini da je kuja odustala od naprezanja i leži iscrpljena. Tada je bitna pomoć veterinara ili vas i to HITNA!

Ponekad se desi, pogotovo ako je prvo štenjenje, da izgura deo šteneta i da je jako zaboli pa zastane. Tada uzmite čist peškir obuhvatite štene i lagano ga vucite iz kuje, ako se kuja buni, neka vam neko pomogne prdržavajući je, jer ako to potraje predugo, naročito ako štene ide naopako (tj. guzom) napolje, može se ugušiti. Nemojte vući naglo da ga ne povredite, ili samo za jednu nogu ili nešto slično, morate ga nežno obuhvatiti celog i ravnomerno izvlačiti a kad kuja dobije trud najverovatnije će samo izaći.


Ponekad je štene u mehuru/vodenjaku, a ponekad vodenjak prsne pre nego što ono izađe i tada štene izlazi u košuljici/posteljici koju, ukoliko se ne raskine sama, morate Vi kad štene izađe prerezati makazama koje nemaju oštre vrhove kako bi ste im obezbedili dovod vazduha! Obično se seče u predelu leđa šteneta, pazeći, pritom da se štene ne povredi. To je vrlo važno jer dok kuja liže štene ono će početi disati te stoga disajni put mora biti slobodan! Prstom otvarite usta štenetu i izvucite jezik u stranu kako bi ono nesmetano počelo da diše. Malo očistite i sluz/plodovu vodicu iz nosića, nežno potiskujući nosnice prema dole, i obrišite dok potpuno ne očistite. Svako tek rođeno štene osušite peškirom i pažljivo pregledajte da vidite ima li urođenih mana. Ukoliko tada ne počne disanje, štene uhvatite za noge i malo ga, nežno, prodrmajte. Možete štene da poprskate mlakom vodom , što činite sa ciljem da ga malo osvežite. Provirite mu u usta da vidite je li mu nepce normalno i proverite ima li analni otvor jer to su dve najčešće i vrlo očigledne urođene mane. Kad je štene sasvim suvo, izvažite ga i zapišite težinu. Zapišite i sve oznake na štencima, i one koje se najbolje vide kad stojite iznad štenaca. Radite to redom, čim se štene rodi, inače ćete ih kasnije pobrkati. Neki ljudi identifikuju štence tako da svakome oko vrata stave cik-cak vrpcu druge boje. Ako to radite, zapišite boje u formular. Tada možete uživati u pogledu! Stigao je novi život, kuja ga liže, ono se pomalo miče i lagano zacvili. Nemojte se uplašiti ako vam se štene čini mlitavo i nepomično, prvih par trenutaka je takvo!
Onda se posvetite pupčaniku. U većini slučajeva kuja počne gristi pupčanik, no bilo bi dobro da je Vi prerežete jer kuja kad grize i vuče može podizati i štene, a to može kasnije rezultirati pipčanom kilom (bruhom). Najbolje je pupčanik pokidati rukom ili preseći tupim, već unapred pripremljenim sterilnim makazam (obično se sterilišu u alkoholu pre svakog sečenja). Čvrsto prihvatite na oko 5 cm od stomačića a drugom rukom drugi kraj i rastegnite, ako krvari ne sekirajte se, to je normalno. Biće manje krvarenja iz pučane vrpce ako ako je zgnječite dok je presecate (zato koristite tupe makaze) ili kidate. Ako pupčana vrpca krvari duže od par minuta, pokušajte stisnuti suvim peškirom, a ako nii tada ne prestane, onda možete podvezati sterilnim koncem. Zatim natapkajte jodom, to pospešuje sušenje i sprečava ulazak infekcije kroz otvorene krvne sudove. Lepo skraćena pupčana vrpca namazana jodom spreči će kuju da previše petlja oko pupka šteneta, ali ne mojte žuriti sa svim ovim, pričekajte minut, dva, zbog krvnih sudova.

Ono što je drugom kraju pupčane vrpce, to je posteljica. Izgleda prilično ružno, kao komad mesa, i ima isti broj posteljica kao i broj štenadi (svako štene ima svoju posteljicu). To je vrlo važno jer morate biti sigurni da se sve posteljice izašle iz kuje. Kuja obično pojede posteljicu, čak postoje i naučni dokazi da je to jako korisno jer reguliše normalni tok porođaja. Ali ipak, ne morate insistirati da kuja to jede ako ne želi, a ne mora ih pojesti ni svih 10, ako ima deset štenadi. Postoji velika verovatnoća da će dobiti dijareju (proliv) ako pojede baš sve posteljice, no naravno to nije pravilo. Ako se to dogodi, možete joj nakon porođaja dati neki dodatak za sprečavanje proliva koji sadrži korisne crevne bakterije (savetujte se o tome sa veterinarom). Ovaj postupak nastavite sa svakim narednim štenetom koje izađe.

Može se desiti da imate male zastoje tokom štenjenja pogotovo ako je kuji to prvo štenjenje. Dobar način ubrazavanja trudova jeste stavljenje već rođenih štenaca da sisaju između štenjenja sledećih štenaca – to podstiče lučenje hormona lučenje hormona koji ubrzavaju štenjenje.Još jedan način ubrzavanja «tvrdoglavog» šteneta jeste golicanje kuje. Pažljivo uvucite prst u njenu vulvu (oprali ste ruke, navukli sterilne hirurške rukavice, podmazali prst) i nežno protrljajte njenu gornji vaginalni zid. To će obično izazvati snažne kontrakcije. Golicanje je dobar način i da viditejeli kuja oštenila sve štence. Palpacija abdomena na kraju štenjenja može biti teška, jer je materica, još uvek otečena i teško je napipati čak i krupne objekte u njoj. Nadalje, može biti zaostalih posteljica unutra (zbog toga je bitno da sve evidentirate i prebrojite sve štence i sve posteljice). Pogolicajte kuju ako mislite da je oštenila sve štence. Ako ona počne gurati prema vašoj ruci, čak i slabo, to obično znači da u njoj ima još stenaca. Ako ne gura sve je obavila.

Unapred ne možete znati koliko će štenjenje trajati! Po pravilu možete očekivati novo štene na svakih 45 do 60 minuta sa 10 do 30 minuta teškog naprezanja. Ako je kuja iskusna i zdrava, štenjenje obično traje nekih četiri do pet sati. Normalno je za kuje da uzmu malo odmora između trudova. Zna se desiti da se ne napreže i do četiri sata između štenaca. Ako primetite da se napreže duže od 2 sata znači ima trudove ili da uzima više od četiri sata pauzu, znači miruje, javite se odmah svom veterinaru. Ponekad se može dogoditi ako je porođaj dugotrajan i iscrpljujuć, ili je kuja u slabijoj kondiciji, da se mišići i materica kuje umore, pa tada veterinar može kuji dati tzv.»drip». To se može učiniti tek nakon detaljnog pregleda porođajnog kanala i kuje!!! Ukoliko i dalje nema štenaca, a kuja se trudi, te vi mislite da još ima štenaca u njoj, tada se to mora u veterinarskoj ambulanti proveriti i najverovatnije će kuja morati na carski rez.

Ukoliko je to potrebno, nemojte paničiti, to je operacija koja ukoliko se radi na vreme, redovno prolazi bez posledica i kuja posle može imati leglo i rađati normalno. Ako je pri štenjenju potrebna pomoć veterinara , to ne znači da je neophodno uraditi carski rez. Naime on je uobičajen kod kuja koje su premalene (mops, špicevi, chivave, pekinezeri, engleski buldozi i drugi), pa nije nije moguće puno manipulisati ako se pojave problemi pri štenjenju. Ranije je pomoć pri štenjenju uključivala i upotrebu instrumenata koji su se uvlačili u vaginu, no danas se uglavnom sve rešava operacijom. Carski rez je trenutno popularniji, delimično zbog humanih razloga a delimično i zato što postoje anestetici niskog rizika koji zajedno sa hirurškom tehnikom, koje su se razvile tokom godina, čine uspešan ishod operacije, danas pravilom. Da bi se rodili živi štenci i da bi se kuja oporavila, bolje je operaciju izvesti pre nego kasnije. O tome bi trebalo razgovarati sa veterinarom neko vreme pre samo štenjenja, tako da obe strane znaju šta druga strana misli o operaciji. Veterinara treba pozvati pre nego što kuju iscrpi neuspešno naprezanje da se ošteni. Nažalost neke rase imaju tako slabu sposobnost prirodnog štenjenja da se carski rez redovno izvodi ne čekajući na znakove da kuja u tome sama neće uspeti (engleski buldog). Odgajivači ovih rasa moraju razmotriti svoj celokupni pogled na parenje pasa, žele li da njihove rase i dalje budu popularne. Osim u takvim specijalnim situacijama, operacija carskog reza se obično izvodi samo u nuždi. Ako postoje teškoće pri štenjenju, većina vetrerinara će radije od Vas tražiti da kuju doneseta u ambulantu na operaciju, nego da dolaze u Vašu kuću, naprosto zato što im je u ordinaciji sve na dohvat ruke. Inače zdrava kuja i njena štenad najbolje će napredovati u svom kućnom okruženju pa ih veterinar otpušta čim je to moguće. Kad stigne kući, može biti potrebno navoditi je da prihvati i hrani svoju štenad jer za nju su se oni pojavili dok je ona spavala tako da nije bila svesna samog događaja/porođaja. Pažljivo upoznavanje gotovo uvek daje dobre rezultate, ali će joj možda trebati pomoći štenad priljubiti uz bradavice. Kad počnu normalno sisati , kuja će shvatiti šta joj je činiti. Već nakon jednog ili dva dana, kuja koja je imala carski rez tretira se kao i kuja koja se oštenila prirodnim putem.I kod kuje koja je porođaj obavila u domaćem okruženju, bez carskog reza, treba će možda i Vaša dodatna pomoć. Nakon što je porođaja završen kuja se smiri. Štenci su oblizani/okupani, čisti i suvi i svi su primili sise! Sisaju svoj prvi kolostrum. Ono što je važno da budete sigurni da svi štenci sisaju i to što pre nakon rođenja. Možte im i pomoći – lagano istisnite nekoliko kapi mleka pa ga stavite ispred bradavice i pokušajte otvoriti usta, najčešće oni sami nakon što namirišu mleko i prihvate bradavicu tako da im sad samo pridržite glavu da im ne ispadne dok dok se čvrsto ne prikače. Veoma je važno da štenci odmah nakon rođenja posisaju malo mleka. Osim što će ih to odmah ugrejati, veoma je važno jer na taj način oni primaju imunitet od majke koji će ih štititi od bolesti u narednih 3 meseca života. To ujedno ima i lagano laksativno dejstvo pa oni odmah isprazne creva nakon što im majka lizanjen masira stomačić. Nemojte ostati u čudu ili da Vam se zgadi, ali uobičajeno je kuja počisti sve izlučevine od štenaca. To je naravno instiktivno ponašanje od davnina, kako ne bi ostao miris i ugrozio njenu mladunčad. Pokušajte razmišljati da i mi svojim bebama bez problema čistimo guzu i menjamo pelene i to nam se ni malo ne gadi!Ono što morate obevezno raditi – svaki dan stavite ispod štenaca novu čistu suvu prostirku!

U početku će prostirka biti jako prljava jer će se kuja u narednih sedan dana obilni iščišćavati pri čemu će se isceđivati iscedak tamno zelene i krvave boje. To će se smanjiti za do 10 dana, a onda se može zadržati sluzavi sukrvav iscedak ponekad čak i do mesec dana, ali u vrlo malim količinama. Iscedak ne sme imati nikakav miris!!! Čudan miris ili ti smrad je siguran znak upale i potrebna je hitna veterinarska intervencija. Zato ako tokom štenjenja niste imali prisustvo veterinara, obavezno ga pozovite posle štenjenja da stručno pregleda štence i kuju. Posle štenjenja kuja će se odmoriti, naspavati a možda će hteti vapolje. Obavezno joj ponudite vode i to ispred nje, jer se većina kuja ne želi udaljiti od štenaca, a možda je jako žedna.
Nakon par dana posle štenjenja možete je oprati pogotovo ako niste kuju ošišali, ukoliko je slučajno sa dugom dlakom, onda je svakako morate oprati.

Kontrolišite da svi štenci sisaju i da su joj sve sise mekane (ne bi smelo biti nikakvih tvrdih kvrga niti povreda, koje mogu značiti početak mastitisa). Takođe prve nedelje, nekoliko puta pogledajte boju desni kuje. Većina kuja izgubi nešto na normalnoj boji desni zbog gubitka krvi tokom štenjenja, ali to bi se prilično brzo moralo vratiti u normalu.

Primeti će te da već kroz koji dan štenci napreduju i da su zadovoljni, samo jedu i spavaju. Za štence se tokom prve nedelje morate jako pažljivo brinuti. Normalno, zdravo štene treba biti okruglasto, punačko i teže no što izgleda. Do toga će štencima trebati nekoliko dana, čak i duže u velikim leglima. U prvoj nedelji života štenci uglavno samo jedu i spavaju. Dok spavaju, trzaju se i drhte. To se zove «aktivni san» i sasvim je normalna pojava. Jastučići na šapicama trebaju im biti tamno ružičaste boje. Štene treba da ima dobar mičićni tonus i ne sme nikad biti mlitavo i obešeno kad ga uzmete u ruku. Svaki dan posmatrajte štenad barem dva puta po deset minuta. Ako se štene ne trgne ili pomakne barem jednom u dve minute vreme je da ih pobliže pregledate. Stolica štenadi je mekana ili tvrda, uvek žuto-narandžaste boje, što je sasvim normalno. Svako odstupanje može biti problem pa se stoga konsultujte sa veterinarom, ako Vam je sumnjivo. Gledajte štence kako sisaju i otimaju za bradavicu. Kada štene pokušate da skinete sa bradavice, štene mora bit čvrsto prikačeno tako da bradavica ide za njim te ako i dalje insistirate na odvajanju samo odvajanje treba da pucne kao vakum. Ako neko štene izgleda usporeno ili ga stalno druga štenad odguruju sa dojke, treba ga dodatno hraniti da ojača. Možete mu davati rastvor glukoze (5%) svakih sat vremena dok ne živne. Rastvor glukoze apsorbuje se iz želuca i ne mora se variti i zato predstavlja brz izvor energije za štene, a energija se ne troši na varenje. Nemojte hraniti pothlađeno ili bolesno štene zamenom za kujino mleko, jer takva hrana neće biti svarena, samo će stajati u štenetovom želucu i fermentovaće. Ako štene ne reaguje na dodatno hranjenje i ne napreduje, neka ga pogleda veterinar. Možda je prisutan neki problem koji Vi ne vidite.
Za štenad koju važete dva puta dnevno, proverite i sledeće:
1) Da štene nije dehidriralo. Uštinite malo kože iznad remena, podignite, pustite i ako se kože odmah ne vrati na mesto štene je dehidriralo. Počnite davati rastvor glukoze. Ako štene ne živne u roku od 3-4 dana nosite ga veterinaru.
2) Proveritre temperateru štenaca. Ako je štene hladno na dodir stavite mu prst u usta. Ako je i tamo hladno, postepeno ga zagrejte (stavite ga u peškir pa sebi u njedra ili ga stavite na TOPLI termofor, nikako vruć ili vreo i nikako direktno na goli termofor – uvek preko termofora prebacite peškir) i počnite davati rastvor glukoze. Pothlađeno štene ne može da vari hranu – zato mu NEMOJTE davati zamenu za mleko.
3) Stavljajte jod na pupak dok pupčana vrpca ne otpadne pa još jedan dan. Ako se pupčanik ne suši normalno, ili ako okolno tkivo izgleda crveno i upaljeno, odnesite štene veterinaru.
4) Proveirte štenetu čmar da budete sigurni da nije crven i upaljen. Ako jeste, možda štene ima proliv – posmatrajte ga. Neka štenad dobijaju proliv samo zato što suviše sisaju. Za takve, kap magnezijumovog mleka na jezik dva puta dnevno reši će problem. Ako magnezijumovo mleko ne pomaže, odite do veterinara.


Upamtite napredak Vaše štenadi uveliko zavisi kakvom se hranom hrani kuja. Znači mora biti kvalitetna i podređena promenama kuje dojilje. Možete pronaći dosta kvalitetnih hrana za kuje dojilje i hranite je u količini koju kuja zahteva, nemojte joj uskraćivati harnu, neka jede koliko želi jer je dojenje veoma zahtevno. Takođe uz hranu uvek treba imati posudu sa svežom pijaćom vodom, znači potrudite se da zamenite vodu više puta dnevno. Između ostalog možete joj ponuditi i mleko za kuje dojilje, jogurt, kuvano meso (sve osim svinjetine), mesne supe, svež kravlji sir.

Nemojte kuji davati nikakve lekove i hranu koji nisu za pse, jer preko nje to dolazi u mleko koje sisaju štenci, te mogu štenci imati problema usled toga.

Samo još da napomenem, nemojte se držati ko slep za štap po ovom pitanju, uvek pratite svoj instikt i ne stidite se pitati veterinara za svaki detalja oko porođaja Vaše kuje kao i oko podizanje njene štenadi. Budite smireni i bez straha, pokažite podršku Vašem ljubimcu, ali pre svega prihvatite da je štenjenje nešto sasvim normalno i prirodno u reprodukciji pasa i sa te tačke krenite. Ako Vam se kuja prvi put šteni, naka Vam veterinar bude pri ruci, ako niste spremni na sve ovo gore ne upuštajte se u to sami bez nadzora veterinara.Želim Vam puno sreće i mnogo zdrave štenadi! bounce
Nazad na vrh Ići dole
 
Priprema za štenjenje i briga o leglu i kuji
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
za ljubitelje i odgajivače :: Veterinarski kutak :: Zdravlje pasa-
Skoči na: